"Yapıcak Bi'Şey Yok": Küçük Oda'dan Bir LomoKino Klibi

Bu hızlı tempolu dijital dünyada, film çekmenin deneyimsel sürecinden hala zevk alan sanatçıları görmek bizi heyecanlandırıyor. Küçükoda ekibinden Kağan Tekkaya da bu sanatçılardan biri. Küçükoda, Denzi ’nin umutsuz ve melankoli melodisi Yapıcak Bi’Şey Yok 'u LomoKino kullanarak büyüleyici bir görsel hikayeye çevirdi.

1. Merhaba Kağan! Lomography Dergisine hoş geldin. Bize biraz kendinizden ve yaptıklarınızdan bahseder misiniz?

Selamlaar. Biz Küçük Oda. Elifnaz, Eren, Denzi ve ben Kağan olarak 6m2’lik multidisipliner kreatif bir oda olarak buradayız. Küçük Oda'nın büyük hizmetlerinden örnek vermek gerekirse; Küçük Oda sanatçılar, markalar ve kişiler ile iş birliği yapıp görsel ve fikirsel açıdan kreatif çözümler sunar ve bu çözümlerin bütünsel olarak üretimlerini gerçekleştirmeyi amaçlar.

2. Görsel sanatlara ilginiz nasıl başladı?

Kağan - Bir antikacıdan aldığım ve sonradan filmle çalıştığını öğrendiğim bir makine ile fotoğraf çekmeye başladım. Teknik bir bilgim olmadan yaptığım denemeler merakımı canlandırdı ve hatta makinenin bozuk olduğunu fark ettirdi. Kamerayı tamir etmek için araştırma yaparken aslında fotoğraf teknik bilgilerini ilk olarak mekaniğini inceleyerek öğrendim. Daralıp açılan dediğim şeye artık diyafram diyordum. Bu merak süreci 2. sınıfta aldığım Avşar Gürpınar’ın verdiği Electricity dersi ile beraber bir anda çok büyüdü. Kritik tasarım fikri ile ilerleyen bu derste elektrikli bir alet yapmam gerekiyordu. Victor Papanek’in 1984 yılında yaptığı Tin Can Radio 'dan esinlenip kameralar üzerine kritik bir bakış açısı ile birkaç ürün fikri ortaya koydum. Tasarladığım profesyonellikten uzak, basit ve çöp malzemelerden yapılmış ahşap kameralar ile fotoğraf çekmeye devam ettim. Böylece tasarım üzerine kritize ettiğim olgular, çıktı olan fotoğraflar üzerinde başladı. Fotoğraf değeri, görsellik açıdan incelenmesi, beğenilme, üretim yöntemi, zaman ve mekanın değişimi ve izleyen kişi tarafından belirli bir anın neden kaydedildiği gibi. Şimdi ise bu ilgimi cevaplarım ile geliştirmeye devam etmeye çabalıyorum.

Eren - Çocukken resim yapmayı bir şeyler çizmeyi çok severdim. Çizdiklerimle hikayeler anlatmak. 9-10 yaşlarındayken de kameralı cep telefonları ile videolar çekmeye başlamıştım. Tabi o zamanlar edit programı filan bilmiyorum. Video çekerken videoyu duraklatıp tekrar başlatma işlevi olan telefonlar çıkınca inanılmaz prodüksiyonlar (sihirbazlık gösterileri filan) yapmaya başlamıştım. Babam da amatör şekilde fotoğrafçılıkla ilgilendiği için evde birçok kamera vardı onlarla kendimi, arkadaşlarımı çekerdim.

Denzi - Selamlar. Arabaları izlemeyi severim ve bunun gibi hareketli hareketsiz bir sürü objeyi canlıyı vs izlerim. O anları sabitlemekle ilgileniyorum sadece aklımda değil. Bazen çizerek bazen çekerek. Eskiyle farkı şuan nasıl kayıt edeceğimi daha iyi biliyorum.

3. Geçenlerde LomoKino'yu kullanarak Denzi için bir müzik videosu çektiniz. Bu proje nasıl ortaya çıktı?

Tek gereken şey kar yağmasıydı.Kar yağana kadar bekledik sabırla 2022'nin başıydı. Kar yağdı,tuttu,klibi çektik ve şarkıyı ondan tam 1 yıl sonra kışın yayınladık.

Denzi - Kağan o tatlı makinayla çıkageldi. Sonra dedik ki bununla klip çekmemiz lazım. Şarkılar arasından en sevdiğimi seçtik, bir hikayenin parçasıydı zaten.

4. Neden LomoKino'yu bu özel proje için kullanmaya karar verdin?

Kameranın film ile verdiği doku ve hissi için. Tamamen yaratıcılığımızı göstermek istedik.

5. “Yapıcak Bi'Şey Yok” klibini çekerken unutamayacağınız bir deneyim yaşadınız mı?

Denzi - Karda gitar çalmak. Ellerim dondu ama çoksel geçti.

6. Günümüzün dijital dünyasında, analog ekipman kullanmanın senin için çekiciliği nedir?

Kağan - Film ile başladığım görsel dünyama olabildiği kadar dijitali sokmak istemiyorum. Üretimde beni yavaşlatıp düşündürmesi, dokular ve film ile elde edebildiğim hissiyat fotoğraf üzerindeki tasarım kararımı elde etmemi sağladı.

7. Yakın zamanda LomoKino ile başka bir video çekme planın var mı?

Kağan - Lomokino benim için hep elimin altında olan bir kamera. Ne kadar 8 ve 16mm filmler ile çalışmak cezbedici olsa da bir o kadar maliyetli ve ulaşması zor. Lomokino’nuzu ve birkaç 35mm film alıp yaratıcılığa açık şeyler yapabiliyorsunuz. Zaten kendi çalışma mekanizmasından ötürü sizi yaratıcılığa zorluyor.

Klip sürecini ve film fotoğrafçılığını macerasını bizlerle paylaşan Kağan Tekkaya'ya ve Küçükoda ekibine teşekkürler! Kağan Tekkaya 'nın ve Küçükoda'nın çalışmalarını görmek için onları Instagram 'da takip edin. “Yapıcak Bi'Şey Yok”'un klibinin tamamını buradan izleyebilirsiniz:

aycnkrts tarafından, 2023-03-16 tarihinde ve #videolar başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler